Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megtörtént bűncselekmények krónikája

igazi krimi

igazi krimi

"Négy fallal körbevett üresség"

A Tan testvérek meggyilkolása

2017. december 05. - liv mortuus

Szingapúr egy színes, nyüzsgő törpeállam Délkelet-Ázsiában, ahol csodálatos orchideaföldek vannak, ahol betiltották a rágógumit és ahova ha megérkezünk, a belépőkártyán piros betűkkel figyelmeztetnek arra, hogy kábítószer kereskedelemért halálbüntetés jár. 

A fegyvertartás is szigorúan szabályozva van, a bűnözési ráták alacsonyak, az utóbbi időben is leginkább csak az internetes csalások száma emelkedett. 

1979. január 6-án azonban egy máig ismeretlen tettes kegyetlenül meggyilkolt négy testvért.

Az esetről a mai napig úgy tartják, hogy Szingapúr történetének legkegyetlenebb bűncselekménye.

Egy boldog család, egy átlagosan induló nap

A Tan család Szingapúr Geylang Bahru nevű részén élt egy egyszobás lakásban. A 38 éves apuka, Tan Kuen Chai és 30 éves felesége, Lee Mei Ying négy gyermeket neveltek: három kisfiút és egy kislányt, a 10 éves Kok Penget, a 8 éves Kok Hint, a 6 éves Kok Soont és az 5 éves Chin Neet. Ismerőseik beszámolói alapján a család boldogan élt apró otthonában, a szülők pedig kifejezetten nagyon szerették négy gyermeküket.

tankids.jpg

A Tan testvérek, a 3 iskolás kisfiú és az óvodás kislány

Az édesapa és az édesanya saját vállalkozásukból tartották fent a családot, minibuszukkal iskolásokat szállítottak, ezért reggelente korábban indultak el, mint a gyerekek. 1979. január 6-án a szokásos időben, fél 7-kor mentek el otthonról, a négy gyerek még az igazak álmát aludta.

Az édesanya 7:10-kor haza telefonált, hogy felébressze őket, de hiába próbálkozott háromszor is, senki nem vette fel a telefont, ezért az egyik szomszédot kérte meg, hogy kopogjon be hozzájuk, de a gyerekek nem nyitottak ajtót.

Megrázó felfedezés, brutális bűntett

A szülők végül 10-kor értek haza a munkából, Mei Ying a fürdőszobában fedezte fel gyermekei holttestét. Gyilkosuk (vagy gyilkosaik - ez máig tisztázatlan) egy halomba pakolta a kicsiket, akik már fel voltak öltözve. Testüket szúrt és vágott sebek borították. A legidősebb fiú, valószínűleg megpróbált birokra kelni a támadóval, mert a jobb keze majdnem teljesen le volt vágva. 

A halottkém jelentése szerint, a gyerekek fejenként legalább 20 alkalommal vágták meg. 

tancrowd.jpg

Geylang Bahru - a gyermekek holttestének elszállításakor összegyűlt tömeg

A nyomozás során végig egyértelműnek tűnt, hogy a gyilkos előre eltervezte a szörnyű tettet és pontosan ismerte a Tan család napirendjét. Az ajtón nem látszott erőszakos behatolás nyoma, a lakás nem volt feldúlva és semmi sem hiányzott, leszámítva egy húsbárdot és egy kést - a gyilkosságok eszközeit. Arra is gondosan ügyelt az elkövető, hogy ne hagyjon maga után semmilyen nyomot - a konyhai mosogatóban talált vérnyomok alapján lemosakodott miután végzett a kicsikkel.

A nyomozás során nem sikerült kideríteni, hogy mi motiválhatta tettest, de a kegyetlen gyilkosságok személyes bosszút sejtettek a háttérben. Tanéknak azonban nem voltak ellenségeik.

A gyerekeket január 7-én helyezték örök nyugalomra, néhány személyes tárgyukkal, a játékaikkal és az iskolatáskáikkal együtt.

tangrave.jpg

A Tan gyerekek sírjai

További kegyetlenség

Két héttel a gyerekek halála után, Tanék egy képeslapot kaptak a kínai újév alkalmából. A lap boldogan játszó gyerekeket ábrázolt, a szülőket a becenevükön szólították meg, az üzenet pedig ennyi volt: "Nem lehet több utódotok. Hahaha. A gyilkos".

tanparents.jpg

A megviselt Tan szülők

Természetesen nincs rá bizonyíték, hogy valóban a gyilkos küldte a képeslapot, viszont a tartalma alapján mindenképpen olyan ember írta, aki közeli kapcsolatban volt a családdal, hiszen kevesen tudták, hogy Lee Mei Ying a negyedik gyermekük születése után elköttette a petevezetékét.

A sikertelen nyomozás

A rendőrség több mint 100 környékbelit hallgatott ki, de nem sok eredményre jutottak.

Az idős szomszédasszonyuk általában a folyosón ült, így mindenkit látott, aki Tanékhoz bement, de aznap pont hajat mosott. Felmerült továbbá, hogy esetleg egy illegális szerencsejáték miatt álltak bosszút rajtuk, de a szülők cáfolták, hogy bárkit átvertek volna. 

Elterjed egy olyan hír is, hogy valaki látta az ablakából, ahogy a kislány a gyilkossal küzd, de azt hitte, hogy csak egy szülő fegyelmezi a gyermekét. Sajnos, nem sikerült előkeríteni az illetőt, de nagyon nehéz eldönteni, hogy tényleg volt-e tanúja a gyilkosságnak, mert folyamatosan érkeztek bejelentések, amikről később kiderültek, hogy nem feleltek meg a valóságnak.

A leghasznosabbnak egy taxis bejelentése bizonyosult, aki a gyilkosság reggelén felvett egy sántító fiatalembert, akinek véres volt a ruhája, valamint egy kés is volt nála, ami a taxi ajtajának ütődött. A taxis személyleírása alapján a Tan szülők egy szomszédjukra ismertek, aki szinte naponta átjárt hozzájuk telefonálni és a gyerekekkel is igen közeli kapcsolatban volt.

A malájziai férfit a taxis felismerte a rendőrségi szembesítésen, de két héttel később bizonyítékok hiányában elengedték. 

Szomorú hír, de sajnos, semmiféle előrejutás nem történt a Tan gyerekgyilkosságokkal kapcsolatban az elmúlt közel 40 évben.

Élet a halálok után

A gyilkosságok után nem sokkal a szülők otthagyták a munkájukat, mondván, hogy képtelenek biztonságosan vezetni, mert folyamatosan a gyerekeikre gondolnak és nem akarják az iskolás utasaik életét kockára tenni.

Egy évvel a gyilkosságok után egy interjúban azt nyilatkozták, hogy a korábbi otthonuk nem más már, csak "négy fallal körbevett üresség". 

Ezt megpróbálták orvosolni azzal, hogy örökbe szerettek volna fogadni egy kislányt és egy kisfiút, de sajnos nem jött össze. Viszont a kegyetlen üdvözlőlap írójának sem lett igaza. Lee Mei Ying talált egy orvost, akinek sikerült visszafordítani a sterilizációs műtétet és 1983. december 30-án - egy héttel a gyilkosságok ötödik évfordulója előtt - egészséges kisfiúnak adott életet.

tanbaba.jpg

A Tan szülők ötödik gyermeke, aki nem ismerhette meg a testvéreit

 

(A Facebook-oldalt is érdemes követni, ott további szingapúri esetekről tervezek rövidebb beszámolókat a közeljövőben.)

A bejegyzés trackback címe:

https://igazikrimi.blog.hu/api/trackback/id/tr4713344619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aëtius 2017.12.06. 18:05:15

Szingapúr mint *törpeállam* meghatározás vicces. A lakossága 6 millió és a teljes GDP-je a magyarnak több mint kétszerese...

kispotzak 2017.12.06. 18:18:32

Arról az emberről, akit a taxis felvett a véres ruhájával, késével stb., és kiderült, h a szomszédjuk volt, nem derült ki semmi? Hova ment aznap, mitől volt véres a ruhája? Volt-e pl hazugságvizsgálat? Értem én, h ha nincs tettenérés, és a lakásban nem volt nyoma annak, h ő tette, akkor "csak" ennyi alapján elítélni nem lehet, és nem tarthatják bent a végtelenségig, amíg nincs bizonyíték - de nyomozhatnak utána még azután is, h kiengedték. Azt gondolnám, h aki (bármilyen vélt vagy valós sérelemért) 4 kisgyereken áll bosszút, és ilyen kegyetlen módon, az nagyon komoly pszichés problémákkal küzd, és ennek kell, h legyenek jelei - ilyeneknek utánanéztek? (Orvos, az említett ffi rokonai, ismerősei stb)

kispotzak 2017.12.06. 18:22:05

Plusz: nem hallott senki semmit? 4 gyerekkel nyilván nem egyszerre végzett, biztos h sírtak, kiabáltak, menekülni próbáltak...
Áhh, nem én fogom ennyi év elteltével megoldani, csak kiakasztott ez a történet... 4 kisgyerek basszus, és az a képeslap... iszonyat.

liv mortuus 2017.12.06. 18:35:58

@Aëtius: Dehogy vicces, tényleg az :-) 1000 km2-nél kisebb államokat szokták törpeállamnak hívni, Szingapúr meg olyan 700 km2 körül van, alig nagyobb, mint Budapest.

liv mortuus 2017.12.06. 18:41:09

@kispotzak: Sajnos, ennél több tényleg nem derült ki. De volt például bejelentés egy véres párról is, amiről kiderült, hogy tök kamu volt. Érdekes, egyébként, hogy történt egy elég hasonló eset Japánban is, ott a szülőkkel meg 2 v 3 kisgyerekkel végeztek, de ott sem jutottak nagyon közel az elkövetőhöz, pedig Japán nagyon elől jár a helyszínelő technikában. Majd lehet, hogy egyszer arról is írok egyszer.

Aëtius 2017.12.06. 20:05:23

@liv mortuus: Segítek: Szingapúrt város-államnak szokták hívni. A terület nem nagyon számít. pl.: Mongólia a 1.5 millió km2-el ötször nagyobb mint Németország és a GDP-je (igazából ez az ami számít) egy tizede a szingapúrinak a lakossága meg a fele.

liv mortuus 2017.12.06. 20:59:16

@Aëtius: Teljesen felesleges ezen vitázni, mert egyrészt nem földrajz a blog témája, másrészt nem néztél utána a definíciónak és úgy kötözködsz, aminek nem sok értelmét látom. Egyébként nyilván, Szingapúr városállam is és törpeállam is - a kettő nem zárja ki egymást. De tessék, itt van a wikipedia szócikk a törpeállamokról, természetesen szerepel rajta Szingapúr (eskü, nem én írtam bele): hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6rpe%C3%A1llam

pinky, the brain 2017.12.08. 14:23:46

4 gyereket megölnek és te fennakadsz azon, hogy mi a törpeállam... ami, ha egy kicsit is használnád azt a fejed talán ráébrednél, hogy igen... bazd meg törpeállam Szingapúr...
süti beállítások módosítása