Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megtörtént bűncselekmények krónikája

igazi krimi

igazi krimi

Hope Doe (St. Louis Jane Doe)

A kislány, aki senkinek sem hiányzik

2017. július 24. - liv mortuus

Sajnos mindnyájan láthattunk már olyat, amikor plakátokon keresnek egy eltűnt személyt, névvel, személyleírással, az eltűnés körülményeivel. És olyat is, amikor egy ismeretlen holttest megtalálásakor arcrekonstrukciót készítenek, hátha valaki felismeri az elhunytat. A következő történet azonban egy olyan gyermekről szól, akinek sem a nevét, sem az arcát nem ismerhettük meg az elmúlt 34 évben, ezért csak Hope Doe vagy St. Louis Jane Doe néven emlegetik.

A véletlen felfedezés

1983. február 28-én két férfinek lerobbant az autója, ezért úgy döntöttek, hogy betérnek az 5635 Clemens Avenue-n található elhagyatott házba, hátha találnak valami használható alkatrészt. Az alagsorban található kazánház sötét volt, nem láttak semmit. Az egyikük meggyújtott egy öngyújtót, és kegyetlen látvány tárult a szemük elé: egy lefejezett holttest. 

A férfiak azonnal értesítették a rendőrséget, akik a rossz hírű környék miatt azt gondolták, hogy egy hajléktalan nő vagy egy prostituált testét találták meg. Amikor megfordították a holttestet, akkor szembesültek vele, hogy az áldozat egy pubertás előtt álló kislány. 

A kislányon nem volt semmi, csak egy sárga, v-nyakú felső, amiből kivágták a címkét, illetve egy fehér-piros kötél, amivel hátrakötötték a kezeit. 

st-_louis_jane_doe.jpg

 A bizonyítékok

 A holttest megvizsgálása során kiderült, hogy nagyjából 3-5 napja lehetett az alagsorban (a véletlenül odatévedő férfiaknak hála viszonylag hamar megtalálták), és a hűvös levegő jól konzerválta a testet. Sajnos, az is kiderült, hogy a halála előtt szexuálisan bántalmazták. A halál okát nem lehet megállapítani biztosan; a legnépszerűbb teória az, hogy megfojthatták mielőtt egy éles késsel lefejezték - feltételezhetően abból a célból, hogy ne lehessen azonosítani.

A vérnyomok hiányából az is egyértelműen kiderült, hogy a gaztettet nem a helyszínen követték el.

A kislány 8-11 év között lehetett, korához képest magas volt. A testén nem voltak korábbi sérülések, nem mutatta alultápláltság jeleit, a körmein 2 réteg piros lakk volt. Az egyetlen rendellenesség, amire fény derült, hogy nyitott gerinccel született, de annak a legenyhébb formájával, így elképzelhető, hogy soha nem is diagnosztizálták nála.

A rendőrség természetesen azonnal a fej keresésére indult, de nem jártak sikerrel. A helyi iskolákat is végigkérdezték, de sehonnan nem hiányzott a kislány személyleírásának megfelelő tanuló. A gyilkos bizonyára jól ismerte a környéket - nem véletlenül szabadult meg az áldozattól egy elhagyatott házban. 

Kevés nyom - semmi eredmény

2 hónappal Hope Doe megtalálása után egy zaklatott nő jelentkezett, akit állítása szerint a kislány gyilkosa hívott meg a lakásába, ahol egy bozótvágó kést és egy koponyát mutatott neki. A rendőrök természetesen azonnal a férfihez siettek, de a bozótvágó késről kiderült, hogy csak bóvli, amivel képtelenség lenne bármilyen sérülést okozni, és a koponya eredete is lenyomozható volt. 

A következő reménysugár akkor csillant fel, amikor egy rendőrhadnagy egy raktárnál szóba elegyedett egy férfivel, és feltűnt neki, hogy több állati koponya is van a polcokon. A harmincas éveiben járó Danny L. Davis elismerte, hogy szenvedélyes csontgyűjtő, sőt, azt is, hogy egy emberi koponyája is van. Állítása szerint a koponyát a 70-es években vette egy ajándékboltban, több mint 1100 éves, és egy fiatal navahó nőhöz tartozott, akit fejbe vágtak egy tomahawkkal. A rendőrség szakértői igazolták, hogy a koponya valóban túl régi ahhoz, hogy Hope Doe-hoz tartozzon. 

A gyermek hónapokig pihent a hullaházban, de mivel senki sem jelentkezett érte, 1983. december 2-án (sajnos nem végső) nyugalomra helyzeték. Az öt perces szertartáson csak a nyomozók és néhány újságíró vett részt.

temetes.jpg

A kislány temetése (Fotó: Ed Sedej, St. Louis Globe Democrat)

Félévvel később Illinois-i diákok összegyűjtöttek a kislánynak egy sírkőre valót, amin a következő szöveg állt: "A szomorú szívek gyógyulásra lelnek, tudván, hogy a fájdalmas létnek vége és a lélek gyönyörűsége felszabadul".

A túlvilág sarlatánjai

A szokatlanul kegyetlen bűncselekmény és a nyomok hiánya miatt a rendőrség több alkalommal is médiumokhoz fordult. Joe Burgoon nyomozó, aki a kezdetektől az ügyön dolgozott 1994-ben vállalta, hogy szerepel a Sightings című paranormális jelenségekkel és megmagyarázhatatlan dolgokkal foglalkozó műsorban. A nyomozó telefonon kapcsolódott be, miközben a floridai médium megpróbált belépni Hope Doe elméjébe.

Sajnos, a próbálkozás csak kárt okozott. A műsor felvétele előtt elküldték a két bizonyítékot (a véres felsőt és a kötelet) a készítőknek, de a posta elvesztette. 

2002-ben egy újabb megszállott jelentkezett a rendőrségnél. Sharon Nolte, egy biztosítási nyomozó meggyőződéssel állította, hogy Hope Doe egy Shannon Johnson nevű csipeva indián. Nolte azt is tudni vélte, hogy a gyilkosa egy jelenleg Dél-Texasban élő csavargó. 

Saját bevallása szerint 7 éve dolgozott már az ügyön a saját szakállára, mielőtt felkereste a rendőrséget. Azt állította, hogy szerzett DNS-mintát a kislány rezervátumban élő anyjától, sőt, a gyilkost is felkereste, akinek a fürdőszobájában gyűjtött bizonyítékot.

Annak ellenére, hogy állítása szerint 23 000 dollárt költött az ügyre, Burgoonék nem vették komolyan. Az anyától gyűjtött DNS-mintát egy magánlaboratóriumban elemeztette, de az eredmény negatív lett. Nolte ettől még ragaszkodott ahhoz, hogy igaza van. A rendőrséget ócsárolta azért, mert nem hittek neki, pedig volt egy zacskónyi fanszőrzete a gyilkostól. "Tudják milyen nehéz összegyűjteni egy zacskónyi fanszőrt?" - tette fel a drámai és egyben igen zavaros kérdést. (Sharon Nolte-ról igen kevés információ van az interneten. Kelly Jolkowskinak, egy Jason nevű eltűnt fiú anyjának van róla egy érdekes blogbejegyzés, amiben leírja, hogy milyen volt a találkozása az önjelölt médiummal.)

Természetesen több, a környéken tevékenykedő sorozatgyilkos is felmerült, mint lehetséges elkövető, de egyikükkel kapcsolatban sem merült fel, hogy ténylegesen köze lehetett az ügyhöz. 

A kislány eltűnik...

Az idő múlásával a DNS-technika fejlődik, ezért sok esetben exhumálnak régebbi áldozatokat. 2013-ban ezt szerették volna tenni Hope Doe-val is, de kiderült, hogy a nyughelyéül szolgáló Washington Park Cemeteryben meglehetős káosz uralkodott. A sírköve közelében 3 halottat is kiástak, de egyik sem ő volt. 

Végül a temetésén készült korabeli fotók alapján sikerült beazonosítani, hogy hol lehet, és szerencsére meg is találták. 

sirasas.jpg

 2013. június 17, a kislány exhumálása (Fotó: J.B. Forbes)

Hol tart az ügy?

Az exhumálás utáni vizsgálatok nem sok új eredményt hoztak, azonkívül, hogy a kislány élete nagy részét valamelyik közép-nyugati vagy észak-keleti államban töltötte, de ez igen nagy terület.

A rendőrök, akik eredetileg az üggyel foglalkoztak már régen nyugdíjba mentek, persze az ügyet időnként előveszik, de ennyi év távlatából és úgy, hogy a gyilkostól nem maradt fent semmilyen nyom, egyre kevésbé valószínű, hogy érdemei előrelépés fog történni. 

Mindenesetre a mai napig sokakat nem hagy nyugodni a gondolat, hogy hogy létezik, hogy egy általános iskolás gyermek - akit nem hanyagoltak el, és nem bántalmaztak - nem hiányzik a szüleinek, a testvéreinek, a barátainak, a tanárainak, senkinek, akit rövid életében ismerhetett...

A bejegyzés trackback címe:

https://igazikrimi.blog.hu/api/trackback/id/tr1212681111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infamous 2017.07.25. 01:53:25

Súlyos sztori.
Fasza poszt, így tovább!

kékmosoly 2017.07.25. 07:46:29

Talan, sajat szülő volt, aki végzett vele, így nem is jelentette, hogy hiányzik. Csak a képzeletem beszél.

exterminador 2017.07.25. 09:07:36

Biztos egy párhuzamos világegyetemből érkezett. :)

isssti 2017.07.25. 09:53:06

Kékmosoly válasza az egyetlen értelmes magyarázat arra, miért nem kereste senki..

teofilka 2017.07.25. 10:56:14

Még csak egy éves a kislányom, beleborzongtam...

liv mortuus 2017.07.25. 13:35:29

Ó, hát ezt nem sejtettem, hogy ennyi hozzászólás lesz rögtön, igazából csak a magam kedvéért kezdtem el írogatni, de nagyon köszönöm! Hozok majd egy párhuzamos történetet, ami nagyon hasonlóan kezdődik, de ott pár év múlva kiderült, hogy ki volt a tettes. Itt igazából az a furcsa, hogyha nem is járt iskolába, akkor is azért egy 8-10 éves gyerek elég nagy ahhoz, hogy legyen valami kapcsolata a külvilággal - főleg annak fényében, hogy nem volt alultáplált/bántalmazott gyerek. De hátha még kiderül, hogy ki volt szegény. Mostanában egy csomóan internetes hobbidetektív van, akik azzal foglalkoznak, hogy az eltűnt személyek adatbázisát összevetik az azonosítatlan személyek adatbázisával és sok esetben sikerült is az azonosítás.

zuiko 2017.07.25. 14:35:13

Az angol nyelvű források szerint afro-amerikai volt, származhatott egy helyi gettóból is.

liv mortuus 2017.07.25. 15:00:11

@zuiko: Igen, afro-amerikai volt, de valamiért ezt kihagytam az egészből és utána már úgy éreztem, hogy nem feltétlenül lényeges információ, illetve a temetési fotóból azért elég világosan levehető. a hely, ahol megtalálták nem volt egy jó hírű környék, több durva gyilkosság is történt arrafelé, de egy helyi gettóban azért bőven feltűnt volna, hogy eltűnt az egyik gyerek. Főleg ezért fura, mert annyira durva ügy volt, hogyha bárki, bármit tudott volna, akkor biztos, hogy jelentkezik a rendőrségen.

liv mortuus 2017.07.25. 15:03:28

Ja, Facebookra még kitettem két korabeli újságcikket, ide már úgy éreztem, hogy sok lenne.

zuiko 2017.07.25. 15:14:13

Annyiból lehet érdekes a származása, hogy bandák közötti háború vagy személyes bosszú áldozata is lehetett, ilyenkor előfordul, hogy mindkét fél mélyen hallgat.

Conchobar 2017.07.25. 15:44:20

"A testén nem voltak korábbi sérülések, nem mutatta alultápláltság jeleit, a körmein 2 réteg piros lakk volt." - Ha a kislány rendezett körülmények között élt, akkor kellett, hogy legyen(ek) szerető szülei. Nem kizárt az, hogy a kislány és szülei/anyja másik helyre akartak költözni (így aztán a szomzédoknak se tűnhetett föl a távollétük), de a költözés közben találkoztak valami késes alakkal. A késes alak nem akarta, hogy felderítsék az áldozatai kilétét, ezért a kislányt nemcsak lefejezte, hanem még el is távolíthatta (halott) anyja/szülei közeléből, hogy a rendőrség ne tudja őket összefüggésbe hozni

liv mortuus 2017.07.25. 15:47:28

@zuiko: Nyilván semmi nincs kizárva, mert ugye nem derült ki a történet vége, de sehol nem esett szó ilyesmiről. Viszont mivel ez egy nagy port kavart eset volt , biztos, hogy szólt volna mittomén a közértes néni, hogy nem látta xy jó ideje, pedig előtte rendszeresen járt a boltjába. Vagy a gyerekek, akikkel játszott.

Sanda gyanu 2017.07.25. 15:56:04

Azért kérdsként merül fel, hogy egy jól működő, fejlett országban az állami szerveknek sem tűnik fel egy ember hiánya? Főleg egy gyereké?!? Már úgy értem, hogy ha iskolába nem is jár, de félévkor, év végén csak kéne egy vizsgát tennie annak a gyereknek, még ha magántanuló, akkor is! Valahova csak fel van írva, hogy ekkor és ekkor született ez meg az, itt és itt, anyja ez, apja az. Az állami szervek rendszerei nincsenek ilyen szinten összekapcsolva, hogy kiderüljön: hiányzik egy gyerek?!?

Mert én laikusként úgy gondolom, hogy ha itthon a születésekor megkapja a gyerek az adóazonosító számot, akkor 18 éves kora után csak küld neki az Apek, meg a Tébé egy meleghangú levelet! Oszt ha a szülei nem mutatnak be egy hivatalos halotti bizonyítványt, akkor csak rá kéne, hogy kérdezzenek a szervek, hogy mi történt vele a születése és a nagykorúsága közt! Vagy rosszul gondolom?

Conchobar 2017.07.25. 16:00:12

@Sanda gyanu: "Az állami szervek rendszerei nincsenek ilyen szinten összekapcsolva, hogy kiderüljön: hiányzik egy gyerek?!?" - Az USA nem egy tízmilliós kis ország, sok államból áll. Ráadásul ott sokkal mobilabbak az emberek

Conchobar 2017.07.25. 16:04:42

@Sanda gyanu: "akkor 18 éves kora után csak küld neki az Apek, meg a Tébé egy meleghangú levelet!" - De mire föl küldi? És miért tartja számon azokat, akikkel nincs is dolga. Ha a gyerek felnő, és csinál valamit, ami után adóznia kell, akkor majd foglalkozik vele az 'Apek'. És ha köt betegbiztosítást, akkor majd foglalkozik a 'Tébé'

Sanda gyanu 2017.07.25. 16:13:49

@Conchobar: Mert mondjuk itthon pont azért tartják számon az adóalanyokat, nehogy az legyen, hogy 18 éves kora után esetleg "elfelejt" regisztrálni az állami rendszerekbe. Ha Kolompár Márlonbrándó nincs regisztrálva az Apeknél, akkor az Apek nem is tud a létezéséről és soha nem vár tőle adóbevallást. Pont ezért változtatták meg a rendszert és emiatt kapja meg a gyerek már születésekor az adóazonosítót. Az USA-ban ilyen nincs?

krj 2017.07.25. 16:19:04

a szívem szakad meg ilyeneket olvasva. mindig belegondolok, hogy szegény megkínzott gyerekek mit érezhettek utolsó óráikban, hogy a felnőttek, akikben a rövid életük során bíztak, cserbenhagyták őket és így halnak meg...

liv mortuus 2017.07.25. 16:34:03

Igen, azt mondjuk nem szabad elfelejteni, hogy mások az arányok. Mondjuk ha Örebróban elütnek egy iratok nélküli magyar turistát, akkor azért nem biztos, hogy egyhamar azonosítják. Meg azt se felejtsük el, hogy ez a kislány a hetvenes évek elején született, és az USÁ-ban nem volt jellemző a nyolcvanas évek közepe előtt, hogy kértek a gyereknek rögtön social security numbert.

Conchobar 2017.07.25. 16:36:52

@Sanda gyanu: "Mert mondjuk itthon pont azért tartják számon az adóalanyokat, nehogy az legyen, hogy 18 éves kora után esetleg 'elfelejt' regisztrálni az állami rendszerekbe. Ha Kolompár Márlonbrándó nincs regisztrálva az Apeknél" - Ennyi erővel a házimacskákat is számon tarthatná, pont annyi értelme van neki. Kolompár Márlonbrándóval csak akkor van dolga, ha Kolompár dolgozik, vagy számlát ad valakinek, vagy valami pénz- vagy áruforgalmat realizál, valami jövedelemre tesz szertm vagy épp valaki feljelenti. Annak semmi értelme, hogy az APEH olyan személyeket tartson a nyilvántartásában, akiknek semmi jövedelme, vagy éppen jövedelme ugyan keletkezik neki, de az a jövedelem az igazságügyi szervek hatáskörébe tartozik

Sanda gyanu 2017.07.25. 17:16:43

@Conchobar: A macskás példád azért barokkor túlzás. Pont azért kezdték el itthon is számon tartani az adóalanyokat már születésükkor, mert igenis előfordult, hogy évtizedekig nem fizetett adót valaki, mert nem volt adóazonosítója. Feketén dolgozott és nem nyújtott be adóbevallást. Volt ilyen. Namármost 18 éves kora után (vagy hány éves korig tart most a tankötelezettség) igazolnod kell a hallgatói jogviszonyod valami felsőoktatási intézményben, vagy különben kezdheted fizetni a Tébét. Hát ezért tartja nyilván az adóalanyokat az Apek - inkább feleslegesen, még ha nincs is jövedelme, akkor is - mert az önkéntes regisztrácó a munkába álláskor nem mindig teljesül. Az Apek évente felszólítja, ő meg ha fennáll valahol a hallgatói jogviszonya, akkor igazolja. Ha meg nem, akkor elkezdi a nullás bevallásokat küldözgetni minden májusban.

Tudom, hogy nincs értelme, meg hogy ez bonyolultabb, mint az önként bejelentkezés, dehát a gyarló emberek miatt ez működik. Különben is, nem engem kell meggyőznöd az itthoni szabályozásról, hanem a hazai példát az USA-ra vetítve találgatom, hogy ott hogy "veszhet el" egy ember, pláne egy gyerek úgy, hogy nincs hivatal, aminek feltűnne a hiánya és nem is keresik! Ezer szerv van! Az iskolai tanfelügyelő. A gyermekvédelem, vagy gyámügy. A gyerekorvos pld. kötelező védőoltások miatt. 21 éves kora után nem akarna neki kiadni egy személyit a helyi állam? Hiszen 21 éve született egy gyerek! A szövetségi rendszerekben nincs összefésülve az államok népessége?

liv mortuus 2017.07.25. 17:56:16

@Sanda gyanu: Több ezer azonosítatlan ember van az USA-ban. De szerintem itt is meg tudod csinálni, hogy elköltözöl Győrből Békéscsabára, aztán keressenek meg. Illetve ezt mondom, hogy amikor ez a gyerek megszületett még nem volt kötelező SSN-t kérni (mondjuk most sem az), mert főleg melóval kapcsolatban kellett, jogsija nyilván nem volt, szóval elképzelhető, hogy mondjuk az anyakönyvi kivonatán kívül semmije nem volt.

Sanda gyanu 2017.07.25. 18:03:11

@liv mortuus: De könyörgöm, ha egy átlagember elköltözik Győrből Békéscsabára, azért dolgoznia ott is kell, elképzelhető, hogy a munkahelye be akarja jelenteni, a gyereke iskolába járna, lakást vesz, víz-gáz-villanyórát át kell irasson a nevére, háziorvoshoz bejelentkezik, lejárt jogsit megújít, stb! Ezer helyen ezer nyomot hagy maga után!

liv mortuus 2017.07.25. 18:43:12

@Sanda gyanu: Én "tűntem már el" úgy, hogy nem találtak meg a hatóságok, de az teljesen jelentéktelen eset volt. És nem 1973-ban, hanem 3 éve. És azért nem minden embernek van bejelentett munkahelye, lakása, közművek a nevén, jogsija, per háziorvos sem kötelező. Meg aztán az USA 10 millió km2, majdnem akkora mint egész Európa.

mindenannyi 2017.07.25. 19:23:24

Ha a kislány testéből azt a következtetést vonták le, hogy normálisan táplált, nem elhanyagolt gyerek volt, akkor az lehet a magyarázat arra, hogy miért nem kerestetik a szülei: mert ők is meghaltak, valószínűleg nagyjából egyidőben a kislánnyal, kevéssel előtte.
Hogy miért nem hozták összefüggésbe a dolgokat a rend őrei anno, az megint egy érdekes kérdés.

liv mortuus 2017.07.25. 22:44:06

@mindenannyi: mivel az elkövetőnek egyértelműen az volt a célja, hogy ne találják/ lassan találják meg a kislányt, ezért még az is lehet, hogy a szüleivel/gondviselőivel végzett, azokat jobban eldugta. másrészt meg ez USA-ban mondjuk évente meghal egy budapestnyi ember, az rengeteg. Mondjuk olyan dolog lehet esetleg a megoldás, hogy valami rokona bekerült a DNS-adatbázisba, és akkor azt kidobhatja a rendszer. Volt, akit így sikerült beazonosítani.

kispotzak 2017.12.06. 18:38:53

@mindenannyi: Ugyanez jutott nekem is eszembe.. Mindez megspékelve azzal, hogy a gyilkosságok egy másik államban történtek, akkor lehet, h nem futottak össze a szálak (főleg, ha ott egy eltűnt család volt csak, mert a szülő(k) holtteste sem került elő.

Még az is eszembe jutott, lehetett olyan történet is, amelynek tervezett része a volt a "költözés" - ebben az esetben a szülő/gondozó lehetett az, aki elvitte a kislányt, a környezet számára költözésként kommunikálva, és ő erőszakolta, majd ölte meg...

liv mortuus 2017.12.06. 18:55:53

@kispotzak: Azért még van remény, hogy kiderül a neve. Nyilván elő szoktak venni régi ügyeket és mostanában egy csomó dologra úgy derült fény, hogy ugyan egy kisgyerek biztos nincs benne DNS-adatbázisban alapból, de ha valami közeli rokona igen, akkor azt is kidobja egy ellenőrzés.
süti beállítások módosítása